Változnak a munkába járás költségtérítésének szabályai 2023. január 28-tól. A 16/2023. (I.27.) Kormányrendelet (Rendelet) szerint – az ukrajnai konfliktusra tekintettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt – a személyi jövedelemadó törvény szabályaitól eltérően a nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a Rendeletben meghatározott bevételt, amelyet a munkavállaló a munkáltatótól a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járás esetén költségtérítés címén (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is) kap.

A Rendelet szerint a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 25. § (2) bekezdés b) pontjától eltérően a nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet a munkáltatótól a munkába járásról szóló kormányrendelet szerinti munkába járás esetén költségtérítés címén (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is)

a) a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között és/vagy
b) hazautazásra a munkahely és a lakóhely között

közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 30 forint értékben kap a magánszemély.

Az Szja tv. 25. § (2) bekezdése által korábban meghatározott 15 Ft költségtérítés 60 %-a, azaz 9 Ft akkor jár, ha

  • a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, és a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés;
  • a munkavállaló munkarendje miatt nem, vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést;
  • a munkavállaló mozgáskorlátozott, és emiatt nem képes közösségi közlekedést igénybe venni, ideértve azt az esetet is, ha a munkavállaló munkába járását a hozzátartozója biztosítja;
  • a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő és, vagy tíz év alatti, köznevelési intézményben tanuló gyermeke van.

A munkáltató mérlegelési jogkörében dönthetett arról, hogy a fenti feltételeknek megfelelő munkavállalónak költségtérítésként kifizeti a 9 Ft és a 15 Ft közti különbözetet.

A Rendelet a 15 forintos maximum értéket emeli 30 forintra (egyelőre a veszélyhelyzet idejére).

2023. január hónapjára a munkába járás címén kifizetett költségtérítés esetében a 30 Ft/km illetve annak 60%-a 18 Ft/km már alkalmazható, de ebben a hónapban még nem kötelező a megemelt összegben a munkába járás költségét téríteni.

Azonban 2023. február hónapra kifizetett költségtérítésekre már a megemelt minimum 18 Ft/km összeget kell alkalmazni (maximum 30 Ft/km).

Hírlevelünk általános jellegéből adódóan az abban foglaltak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban keressék munkatársainkat!

Iratkozz fel hírlevelünkre!