Cégalapítás adókötelezettségeinek támogatása


Adózáshoz kapcsolódó kötelezettségek


Új vállalkozás alapítása esetén nem csak a társasági szerződést vagy az alapító okiratot kell elkészíteni, hanem számos egyéb, jellemzően adózással kapcsolatos bejelentés és egyéb, adminisztratív kötelezettség is terheli az alapítókat.

Jellemzően a társasági szerződéssel egyidejűleg, a cégbejegyzési kérelem mellékletét képező nyilatkozat is kitöltésre kerül. Ezen a nyilatkozaton jelenteni kell – többek között – az adóhatóság felé, hogy a vállalkozás milyen általános forgalmiadó sajátosságokat választ. Dönteni kell arról is, hogy a devizás ügyletek vonatkozásában a társaság a Magyar Nemzeti Bank vagy az Európai Központ Bank által közzétett árfolyamot választja a forintra történő átszámítás során. Ezen felül a társaság nyilatkozhat a kisvállalati adó (KIVA) vagy kisadózói státusz (KATA) választásáról is, a jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén.


Egyéb bejelentési kötelezettségek


Új társaság alapításakor az adószám az un. egyablakos rendszeren belül – legkésőbb egy munkanapon belül – megállapításra kerül. Amennyiben az adószám megállapításra, a vállalkozás pedig bejegyzésre került, akkor további bejelentési kötelezettségeket kell még teljesíteni, melyek jellemzően az következők lehetnek:

– cégkapu regisztráció,
– adóhatósághoz történő bejelentkezés (szükség szerint NAV, önkormányzat),
– biztosítottak, foglalkoztatottak bejelentése,
– kamarai regisztráció,
– pénzforgalmi számlanyitási kötelezettség,
– egyéb számviteli, számlázási teendők: (számlázóprogram kiválasztása és összekapcsolása a NAV online számla rendszerével, számviteli politika és kapcsolódó szabályzatok elkészítése).

Munkatársaink segítséget nyújtanak mind az újonnan létrejövő vállalkozás megalapítása mind a bejegyzést követő kötelező adózási, és a kapcsolódó adminisztratív kötelezettségek teljesítésében is.

Keress minket bizalommal!