Behajthatatlan követelések áfa tartalmának visszaigénylése


A visszaigénylés jogszabályi háttere


Az áfa törvény módosítása értelmében 2020. január 1-től nyílt lehetőség arra, hogy az adózók behajthatatlan követelés jogcímén, önellenőrzés keretében csökkentsék a fizetendő áfa alapját. Az áfa törvény természetesen megadja a behajthatatlan követelés jogszabály szempontjából releváns definícióját, de amennyire kedvező pénzügyi lehetőséget kínál ez az áfa visszaigénylés, ugyanannyira fontos odafigyelni az azt megalapozó és alátámasztó adminisztratív teendők elvégzésére és megfelelő dokumentálására annak érdekében, hogy az adóhatóság egy esetleges későbbi ellenőrzés során se minősítse jogszerűtlennek az adó visszaigénylését.


Mikor megalapozott a visszaigénylés?


A visszaigénylés elsőként teljesítendő feltétele, hogy az adócsökkentés alapjául szolgáló követelés az áfa törvény alapján valóban behajthatatlan követelésnek minősüljön.

Miután alátámasztható, hogy a követelés a jogszabály alapján behajthatatlan követelésnek minősül, további feltételek vizsgálata is szükséges, és ezek a vizsgálatok elsősorban a visszaigénylést megalapozó ügylet részleteire irányulnak.

Tehát amennyiben egy társaság rendelkezik behajthatatlan követelés állománnyal, úgy mindenképpen érdemes megfontolni az áfa visszaigénylésének újonnan megnyílt lehetőségét, még akkor is, ha a behajthatatlan követelések áfa tartalmának – a társaság számára pénzügyi előnyt biztosító – visszaigényléséhez körültekintő vizsgálat és szigorú dokumentációs kötelezettség társul.

Szakembereink segítséget nyújtanak az áfa visszaigénylés megalapozottságának vizsgálatában, a kapcsolódó háttérdokumentáció elkészítésében, az érintett követelések megfelelőségi vizsgálatában és a lehetséges pénzügyi hatások számszerűsítésében is.

Keress minket bizalommal!