Ahogy már korábbi Hírlevelünkben is jeleztük, az Országgyűlés elfogadta a T/360. számú, Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatot. Az elfogadott költségvetési törvény adójogszabályi változásokat, azon belül transzferárazást érintő módosításokat és új előírásokat is tartalmaz. Tekintettel arra, hogy ezek az előírások a 2022-es üzleti évet is érintik, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, mire készüljenek fel a kapcsolt vállalkozásaikkal kereskedelmi kapcsolatban álló adózók.

Az egyik leglényegesebb előírás, hogy a társasági adóbevallásban az adózóknak adatot kell szolgáltatni a kapcsolt vállalkozásaikkal bonyolított ügyleteikről. A részletszabályok – hogy pontosan milyen információkat, adatokat is szükséges szerepeltetni a társasági adóbevallásban – még nem ismertek. Ugyanakkor az adóbevallásnak a kapcsolt vállalkozások adatain és az ügylet jellegén kívül minden bizonnyal tartalmaznia kell a szokásos piaci ár megállapítása során alkalmazott módszer megnevezését, a piaci ártartományt, illetve a transzferárat. A bevallásban szerepeltetendő adatok köre csak abban az esetben lesz meghatározható, amennyiben az adózó elkészítette a szokásos piaci ár megállapításával összefüggő nyilvántartásának minimum a szokásos piaci ár megállapítására vonatkozó részét. Amennyiben tehát a kapcsolt vállalkozásaikkal kereskedelmi kapcsolatban álló adózók nem rendelkeznek mindezekkel az információkkal a társasági adóbevallás benyújtásának határidejéig, nem tudnak majd jogszerűen eleget tenni adómegállapítási kötelezettségüknek.

Azoknak az adózóknak, akik korábban nem készítették el a szokásos piaci ár megállapításával összefüggő nyilvántartásaikat sokkal nehezebb feladatuk lesz a 2022-es társasági adóbevallás elkészítése kapcsán, hiszen a dokumentáció összeállítása, a megfelelő transzferárazási módszer kiválasztása, összehasonlító adatok összeállítása hosszabb időt vehet majd igénybe.

A másik lényeges változás, hogy adatbázis szűrés alkalmazása esetén, amennyiben az adózó haszonkulcsa az interkvartilis tartományon kívül helyezkedik el, abban az esetben a társasági adóalap módosítást a középső (median) értékig kell elvégezni, nem a jelenleg alkalmazott alsó kvartilis értékig. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy magasabb társasági adóalap, így magasabb társasági adó fizetési kötelezettség keletkezhet az adózónál. Érdemes tehát felkészülni arra, hogy előzetesen az adózó rendelkezésre álljanak az adatbázis szűrés eredményei, ugyanis ez esetben még a 2022-es üzleti év során, évközben tudja korrigálni a kapcsolt vállalkozásokkal bonyolított ügyletek során alkalmazott árakat, vagy akár korrekciós számla kiállításával élhet.

Az adózókat terhelő kötelezettségek növekedése mellett a transzferár dokumentáció elkészítésére vonatkozó szabályok megsértése esetén, a transzferár dokumentációk hiánya esetén kiszabható bírság 5 millió forintra, ismételt mulasztás esetén 10 millió forintra emelkedik.

Hírlevelünk általános jellegéből adódóan az abban foglaltak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban keressék munkatársainkat annak érdekében, hogy támogatni tudjuk Önöket a transzferár dokumentálással kapcsolatos új és vagy akár már korábban hatályos jogszabályi kötelezettségeknek történő megfelelés területén.

Iratkozz fel hírlevelünkre!