2025. január 1-től négy kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak a tagállamok, lesz egy 5 százalék alatti, valamint egy 0 %-os adómérték. Azonban bizonyos termékekre a kedvezményes adókulcs alkalmazhatósága megszűnik. Emellett online szolgáltatások esetén a teljesítés helye az a hely lesz, ahol a szolgáltatást igénybevevő, adóalanynak nem minősülő személy letelepedett, állandó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van, adóalany igénybe vevő esetén pedig a teljesítési helyet a szolgáltatásnyújtó letelepedettsége határozza meg.

A HÉA-Irányelv módosítás alapján a jövőben négy darab kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak a tagállamok, a két kedvezményes adómérték 5 százalék és 18 százalék [(és a normál adómérték (hazánkban 27 között)] mellett lehet majd egy 5 százalék alatti, de 0 százalék feletti adómérték, továbbá egy 0 százalékos adómérték is hatályba léphet.

A következő termékek eshetnek például kedvezményes adókulcs alá:

  • személyszállítás, valamint az utasokat kísérő tárgyak – például poggyász, kerékpár, beleértve az elektromos kerékpárt is, illetve gépjármű vagy egyéb jármű – szállítása, vagy a személyszállítással összefüggő szolgáltatások nyújtása;
  • előadásokra, színházba, cirkuszba vagy vásárokba, vidámparkba, koncertre, múzeumba, állatkertbe, moziba, kiállításra vagy más kulturális eseményre és létesítménybe, valamint ilyen esemény vagy látogatás online élő közvetítésére vagy mindkettőre szóló belépőjegyek;
  • háztartási készülék-, cipő- és bőráru-, ruházat- és háztartásitextília-javítási szolgáltatás nyújtása (beleértve a kisebb javításokat és az átalakítást is);
  • fodrászat.

Azonban a lista ennél jóval hosszabb, abból hetet választhatnak ki a tagállamok, amelyre a kedvezményes adókulcsot alkalmazzák.

Figyelemmel kell majd lenni arra is, hogy 2025-től a földgázra, 2030-tól a tűzifára, illetve 2032-től a vegyi növényvédő szerekre és vegyi műtrágyákra vonatkozó kedvezményes adókulcs meg fog szűnni.

Változnak továbbá a virtuálisan nyújtott kulturális, művészeti, sport-, tudományos, oktatási, szórakoztatási vagy hasonló eseményekre vonatkozó teljesítési hely szabályok.

A jelenlegi szabályok szerint az adóalany részére nyújtott kulturális, művészeti, sport-, tudományos, oktatási, szórakoztatási vagy hasonló eseményekre, mint például vásárokra és kiállításokra történő belépésre vonatkozó szolgáltatások, valamint a belépéshez kapcsolódó járulékos szolgáltatások teljesítési helye az a hely, ahol a fenti események megrendezésére ténylegesen sor kerül. A nem adóalanyok részére nyújtott kulturális, művészeti, sport-, tudományos, oktatási, szórakoztatási vagy hasonló tevékenységekkel – mint például vásárok vagy kiállítások – kapcsolatos szolgáltatások – beleértve az ilyen tevékenységek szervezőinek szolgáltatásnyújtását is –, valamint az ehhez járulékosan kapcsolódó szolgáltatások nyújtásának teljesítési helye az a hely, ahol ezeket a tevékenységeket ténylegesen végzik.

Mint látható, a jelenlegi szabályok nem tesznek különbséget a virtuálisan, vagy az esemény helyszínén nyújtott szolgáltatások között. Az új szabályok, melyek 2025. január 1-től lesznek hatályban – azonban különbséget tesznek a kétféle szolgáltatás között.

A nem adóalany felé nyújtott virtuális szórakoztatási szolgáltatások esetében tehát kiegészül a HÉA Irányelv azzal, hogy amennyiben a szolgáltatások és kiegészítő szolgáltatások olyan tevékenységekhez kapcsolódnak, amelyeket online közvetítés útján vagy egyéb virtuális megoldás segítségével tesznek hozzáférhetővé, a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatást igénybevevő, adóalanynak nem minősülő személy letelepedett, állandó lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.
Adóalany igénybe vevő esetén pedig a teljesítési helyet a szolgáltatásnyújtó letelepedettsége határozza meg.

Iratkozz fel hírlevelünkre!