A pünkösdi hosszú hétvégén megjelent a 197/2022. (VI. 4.) kormányrendelet, amely részben a már meglévő adónemekben (illetékben) vezet be módosításokat, részben új adónemeket léptet hatályba.

Az elhúzódó háborús helyzet miatt a kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre, amelybe azoknak a szektoroknak kell különadót fizetni, amelyek megítélése szerint extraprofitra tettek szert az elmúlt időszakban.

Cégautóadó
Lényeges, sok vállalkozást érintő változás, hogy 2022. július 1. és 2022. december 31. között a cégautóadó havi mértéke emelkedik. Néhány példa az adóteher módosítást illetően: a 6-10 környezetvédelmi osztályjelzésű, 91-120 kW teljesítményű gépjármű esetén 22.000 Ft-ról 41.000 Ft-ra, míg például a 0-4 környezetvédelmi osztályjelzésű 120 kW teljesítmény feletti gépjármű esetén 44.000 Ft-ról 81.000 Ft-ra emelkedik az adó összege.

Hitelintézeti különadó
Szintén nem új adónem a hitelintézeti és pénzügyi vállalkozásokra vonatkozó különadó, amelynek alapja 2022-ben és jövőre a társaságok nettó árbevétele lesz, mértéke pedig idén 10, jövőre 8 százalékos.

Tranzakciós illeték
A szintén nem új tehernek számító tranzakciós illeték vonatkozásában két lényeges változás lép életbe. Egyrészt, bár az illeték mértéke nem emelkedik, viszont az átutalásokra és csoportos beszedésekre kivethető maximális mérték igen, 6 ezerről 10 ezer forintra. Másrészt az illetékfizetési kötelezettség nem csak a bankszámlamozgásokra, hanem az értékpapírszámlákra is kiterjed.

Kőolajtermék-előállítókra vonatkozó különadó
A MOL-ra szabott különadó alapja az Oroszországból importált kőolaj árának és a világpiaci árnak a különbözete megszorozva az adott hónapban importált olaj (hordónkénti) mennyiségével, a különadó mértéke 2 százalék.

Energiaellátók jövedelemadója
2022. és a 2023. adóévre vonatkozóan a feldolgozóipari gyártó is az energiaellátók jövedelemadója alanyának minősül. Feldolgozóipari gyártó a bioetanol gyártó, a keményítő és keményítőtermék gyártó, valamint a napraforgóolaj gyártó.

Légitársaságok különadója
Bevezetésre kerül a légitársaságok különadója, amely alapján adóköteles a légiközlekedési törvény szerinti légi személyszállítási tevékenység, illetve a törvény szerinti földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet is a hozzájárulás alanya. A hozzájárulás alapja a repülőgép belföldről induló utasainak száma, a tranzit utasokat kivéve, az adó mértéke pedig attól függ, hogy mely ország az úti cél.

Gyógyszerforgalmazók különadója
A 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek esetén 20 százalékos, a 10 ezer forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén 28 százalékos mértékű befizetési kötelezettség lép életbe.

Kiskereskedelmi különadó
2022. évre vonatkozóan pótadó kerül bevezetésre, így az eredetileg idén fizetendő adóterhen felül még ennek 80%-át kell befizetniük az adóalanyoknak. 2022-ben ugyan nem emelkednek a sávos adónem kulcsai, viszont 2023-ban igen.

Biztosítási különadó
Az idei évtől pótadó kerül bevezetésre a biztosítási szektor számára is és ennek az adóalapja nem egyezik meg a már létező biztosítási adóéval. Részben ugyanaz az adótárgy, mint ami után a már létező biztosítási adót is fizetik a biztosítók: a casco, a vagyon- és felelősségbiztosítások, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások aktuálisan keletkező díjbevétele. Ez azonban kiegészül az életbiztosításokkal. Nem a meglévő biztosítási adó megemeléséről van szó tehát, hanem egy olyan új, sávos pótadóról, amely a már amúgy is megadóztatott nem-életbiztosításokon túl az életbiztosításokat is sújtja, de a kulcsok alapján kevesebb mint feleakkora mértékben.

Távközlési különadó
A Magyarországon működő elektronikus hírközlési cégek, távközlési társaságok is különadó-fizetésére kötelezettek július 1-től, de az egész éves nettó árbevételük után; a távközlési pótadó mértéke bevételarányosan növekszik, viszont 1 milliárd forint alatt nem kell fizetni ezt a különadót.

Filmes statiszták, mezőgazdasági és turisztikai idénymunkások, alkalmi munkavállalók foglalkoztatását terhelő különadó
A Kormányrendelet értelmében nő a munkáltató közterhe a filmipari statiszták foglalkoztatása, valamint a mezőgazdasági, turisztikai idénymunka, alkalmi munka esetén.

Bányajáradék
A bányajáradék esetében új kötelezettségként merült fel, hogy idén és jövőre is a tavalyi mennyiséget kell kitermelni és ha a közteher alanya nem teszi ezt, akkor szankcióra számíthat, legalább a bányajáradékkal megegyező összegben.

Népegészségügyi termékadó
A népegészségügyi termékadót érintő módosítások közül lényeges, hogy a jogszabály gyakorlatilag teljesen újra szabja és pontosítja a hatálya alá tartozó adóköteles termékek körét, és megjelenik egy új kategória, a csemege. Fontos, hogy a népegészségügyi termékadó hatálya alól kikerülnek az alkoholos italok.

Jövedéki adó
Számos jövedéki adó köteles termék (alkohol, cigaretta, stb.) adómértéke emelkedik az új szabályozás értelmében.

Iratkozz fel hírlevelünkre!