Személyi jövedelemadó bevallás elkészítése


A NAV által elkészített bevallás tervezet


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már évek óta készíti el a magánszemélyek bizonyos körének személyi jövedelemadó bevallás tervezetét, azonban ez a tervezet nem minden esetben teljeskörű, mert előfordul, hogy nem terjed ki minden jövedelemtípusra, és elfogadás hiányában sem minden esetben válik automatikusan végleges bevallássá.

A NAV az adóbevallási tervezet összeállításához a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat használja fel, tehát, amennyiben a munkavállalónak a kifizetőtől származó jövedelem mellett más típusú jövedelme is keletkezik (pl. ingatlan bérbeadás, árfolyamnyereség), abban az esetben a tervezet kiegészítése szükséges. Továbbá az őstermelők, az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók részére készített bevallási tervezet nem válhat automatikusan bevallássá, mert ezeket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, valamint az őstermelői tevékenységből származó jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel.

Mindemellett a külföldi kiküldetésben Magyarországon dolgozók esetében, mivel nincs belföldi kifizető, aki a bevallástervezethez adatot szolgáltat, ezért a magánszemélynek önállóan kell a bevallást elkészítenie.


A bevallás elkészítése


Szakembereink segítséget nyújtanak a jövedelmek személyi jövedelemadó szempontból történő minősítésében, az szja kedvezményekre vonatkozó jogosultság megítélésében, valamint a bevallás elkészítésében, akár a NAV által összeállított tervezet minősítésére, akár egy teljesen új bevallás elkészítésére van szükség.

Keress minket bizalommal!