Külföldi vállalkozások adószám igénylése


Áfa regisztráció


A hazai adójogszabályok értelmében Magyarországon adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat. Az adóköteles tevékenységet folytatni kívánó adózó adóhatósági nyilvántartásba vétele érdekében köteles az állami adóhatósághoz bejelentkezni. Azonban előfordulhat, hogy egy külföldi letelepedettségű vállalkozásnak, amely Magyarországon nem rendelkezik letelepedettséggel, leányvállalattal, vagy fiókteleppel, Magyarországon merül fel áfa fizetési, vagy visszaigénylési kötelezettsége a belföldön folytatott adóköteles tevékenységéhez kapcsolódóan.

Ilyen eset elsősorban, de nem kizárólag, nemzetközi ügyletek esetében merülhet fel. Például olyan esetekben, amikor az importált áru Magyarország területén lép az Európai Unió területére, majd innen kerül továbbértékesítésre, vagy olyan láncügyletek esetében, amikor Magyarországon van a teljesítés helye. Ezekben az esetekben a külföldi adóalanynak Magyarországon merülhet fel áfa fizetési kötelezettsége, vagy olyan áfát számítanak fel részére, amit a magyar adóhatóságtól igényelhet vissza. Ezáltal a külföldi adóalanyoknak az adófizetési kötelezettségük teljesítéséhez, vagy az adó visszaigénylési jogaik gyakorlásához bejelentési kötelezettségük merül fel. Ez azt jelenti, hogy adószámot kell igényelniük a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól és Magyarországon kell adóbevallást benyújtaniuk az itt végzett tevékenységükhöz kapcsolódóan.


Az adóhatósághoz történő bejelentkezés


Az adóhatóságnál történő bejelentkezéshez egyrészt különböző hivatalos okiratok szükségesek, másrészt meghatalmazás a magyarországi ügyintézés elvégzéséhez.

Szakembereink segítséget nyújtanak a belföldi áfa regisztrációval kapcsolatos ügyintézésben, valamint a regisztrációt követően az adóbevallások elkészítésével kapcsolatban is.

Keress minket bizalommal!