Az egyre növekvő infláció, az energiaválság miatt megnövekedett üzemanyag árak, valamint a bérverseny elérte a szállítmányozási ágazatot is, így az ágazat versenyképességének fenntartása érdekében a jogalkotó megemelte a külföldi és belföldi kiküldetés esetén adható adómentes napidíj összegét.

Mivel a napidíjat a szállítmányozók jellemzően élelmiszer vásárlásra fordítják, a 2015. óta változatlan napidíjak ma már nem töltik be eredeti funkciójukat, ezért a Kormány a hazai közúti fuvarozói vállalkozások versenyképességének javítását célzó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 96/2023. (III. 29.) Kormányrendelettel módosította az alábbi jogszabályokat.

A hat órát meghaladó kiküldetés esetén a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély részére adómentesen adható napidíj mértéke a korábbi 3.000 Ft helyett 9.000 Ft-ra emelkedett a belföldi hivatalos kiküldetést teljesítő munkavállaló költségtérítéséről 437/2015. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján.

A külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről szóló 285/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 1. § alapján a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély esetében a korábbi 60 eurónak megfelelő forintösszeg 85 euróra módosult.

A módosítás 2023. március 30-án lépett hatályba.

Iratkozz fel hírlevelünkre!